Bør demokratene stille Trump for riksrett?

 
Kongressen.png
 
 

Demokratene kan stille Donald Trump for riksrett om de vil. Riksrett krever et simpelt flertall i Representantenes hus og demokratene besitter 235 av setene, republikanerne 199.

Riksrettstiltale er kun første steg. Det krever kvalifisert flertall i Senatet (67 av 100 senatorer) for å avsette presidenten. Kun to amerikanske presidenter har blitt stilt for riksrett — Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1998. Ingen president har så langt blitt avsatt av Senatet.

Mange demokrater, inkludert to presidentkandidater (til primærvalget), mener Mueller-rapporten og andre informasjonskilder gir mer enn nok bevis for at president Trump har begått det som i grunnlovens artikkel to blir omtalt som alvorlige forbrytelser og ugjerninger ("high crimes and misdemeanors"), noe som gir grunn til å avsette presidenten. Men spørsmålet om riksrett har skapt intens debatt innen det demokratiske partiet.

Her er de viktigste argumentene for og i mot riksrett som demokratene diskuterer seg i mellom.

Gode grunner til å unngå riksrett

Velgerne støtter ikke riksrett. En undersøkelse gjennomført sist helg viser at det bare er 34 prosent av velgerne som mener Kongressen bør sette i gang riksrettsprosessen, mens 48 prosent sier den ikke bør gjøre det.

Velgerne vil ha politikk som forbedrer livene deres, ikke mer politisk maktkamp. De som kan tenke seg å stemme i mot president Trump i 2020 er mer opptatt av helsereform og andre ting som opptar dem enn av spørsmålet om riksrett. De vil vite om demokratene står for noe mer enn motstand mot Trump.

Demokratene bør ikke kaste bort tid og krefter på en kamp de ikke kan vinne. Man kan stille Trump for riksrett, men Senatet vil ikke avsette ham. Det krever 67 stemmer. Det er i dag kun 47 ikke-republikanske senatorer (demokrater og uavhengige).

Se på den historiske erfaringen. Riksrettstiltalen mot Bill Clinton i 1998 økte faktisk presidentens popularitet. Velgerne stemte ikke på demokratene ved valget i fjor, og ga dem flertall i Representantenes hus, for at de skulle øke populariteten til president Trump.

Hva skjer om man mislykkes i Representantenes hus? Hvis ingen republikanere i Representantenes hus stemmer for riksrett og hvis 18 demokrater fra distrikter der Trump er populær stemmer nei til riksrett, vil resten av partiet tape ansikt.

Gode grunner til å ta ut riksrettstiltale

Se bort fra hva som er gunstig rent politisk. Den amerikanske grunnloven gir Kongressen i oppgave å holde øye med den utøvende makten. Dette er et grunnleggende trekk ved det amerikanske politiske systemet basert på det som kalles ”checks and balances”. Hvis den lovgivende makten mener presidenten har begått såkalte “high crimes and misdemeanors”, bør de stille ham for riksrett.

Tilbake til politikken. Da Kongressen startet Watergate-høringene våren 1973 var det bare 19 prosent av de amerikanske velgerne som støttet riksrett. Etter måneder med bevisførsel mot Nixon steg dette tallet til 57 prosent (høsten 1974).

Se på den historiske erfaringen på nytt. Riksrettstiltalen økte populariteten til Bill Clinton, men den skadet ikke republikanernes valgoppslutning. Det republikanske partiet vant presidentvalget i 2000 og beholdt flertallet i Representantenes hus og Senatet fram til 2006.

Valget i 2020 vil avgjøres av demokrater, ikke velgere på vippen. I de fem presidentvalgene siden 1976 der valget ble avgjort med mindre enn 5 prosents margin, fikk kandidaten som vant de uavhengige stemmene færre stemmer totalt sett på nasjonalt nivå enn motkandidaten. Demokratene må mobilisere så mange av sine egne velgere som mulig. Dette er den delen av befolkningen som i sterkest grad ønsker å se Trump bli stilt for riksrett.

Bunnlinjen

Denne debatten er så vidt i gang. Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, skal ha sagt til sine parti-kolleger: ”Hvis [riksrett] er det vi må gjøre for å møte våre forpliktelser, nedfelt i grunnloven, hvis det er dit bevisene tar oss, er det dit vi må gå.”

Demokratisk-ledede komiteer i Representantenes hus vil fortsette å etterforske presidenten. Det vil også føderale anklagere i det sørlige distriktet i delstaten New York (SDNY). Nye bevis vil dukke opp og nye tiltaler kan finne sted. Den endelige beslutningen om man skal ta ut riksrettstiltale eller ikke vil skje først om noen måneder.

 

 

Artikkelen sto opprinnelig på trykk hos GZERO Media og er oversatt til norsk av liberal.no. Bildet er tatt av Louis Velazquez og er redigert av liberal.no.

USA 2020 — 26 . april 2019 — Willis Sparks